Huis verkopen? Energielabel aanvragen

Verduurzamen is allang geen modewoord meer. Wie geeft om het milieu en om onze toekomst samen, zorgt voor een energiezuinige leefstijl. Zo sparen we niet alleen de aarde, maar blijft er ook meer in de portemonnee achter.

Als je jouw huis gaat verkopen, dan is het sinds 2008 wettelijk verplicht om bij de verkoop, of verhuur van een huis, een energielabel aan de koper te kunnen overhandigen. Op enkele uitzonderingen na, zoals bijvoorbeeld monumenten. Een energielabel geeft een indicatie met klassen en kleuren, over de energiezuinigheid van het huis. Van energieklasse A (zeer zuinig) tot energieklasse G (uitermate onzuinig). Een hoog energielabel is een pluspunt voor de (toekomstige) bewoner, want je hebt lagere energielasten en minder CO2-uitstoot. De Rijksoverheid wil namelijk dat kopers en verkopers meer bewustwording krijgen van de energiezuinigheid van een huis. Vanaf 1 januari 2015 wordt er toegezien op de naleving van het hebben van o.a. een energielabel bij de eigendomsoverdracht.

Een erkend EPA-W-adviseur kan het energielabel of energie-index van jouw woning vaststellen. Als een huis verhuurd of verkocht wordt zonder label, zal de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een sanctie aan de verkoper/verhuurder opleggen. Hierbij kun je denken aan een boete of een last onder dwangsom met de verplichting om het energielabel alsnog aan te schaffen. Bij het leveren van een woning zonder een definitief energielabel kan door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een sanctie aan de verkoper worden opgelegd. Dat kan gaan om een boete van maximaal € 170,- voor particulieren en € 340,- voor organisaties. De boete wordt direct opgelegd. Deze wettelijke verplichting is niet uit te sluiten in een koopovereenkomst. Meer informatie kunt u vinden op de website van de rijksoverheid.

We worden met z’n allen steeds meer bewust van het feit, dat we zuinig moeten zijn op onze mooie aarde. Dat betekent dat het belangrijk is om gebruik te maken van duurzame energie, jouw huis goed te isoleren om warmteverlies te voorkomen, je kunt kiezen voor een groendak en een tuin voorzien van vaste planten en bomen ook een goede bijdrage is voor schone lucht én een iets lagere temperatuur rondom jouw huis.

Hoe dan ook, ben je op zoek naar een huis? Check dan het energielabel van het huis en weet wat jou misschien nog te doen staat om er een duurzamer huis van te maken.

Ik wil meer weten